Bingovarianter

Det finns faktiskt ett ganska stort antal bingovarianter för den som är intresserad av att vidga sina vyer och få full tillgång till den arsenal av bingospel som erbjuds av de flesta spelbolag idag, framför allt på nätet. Vi på Bingoregler.se har listat de vanligaste för att du ska ha full koll på läget:

 

Klassisk skandinavisk bingo
Det här är den klassiska och vanligaste bingovarianten i Sverige. Bingobrickorna har fem vågrätta och fem lodrätta rader, och på de 25 rutorna som bildas samsas en tredjedel av de totalt 75 möjliga nummer som används i spelet (1-75). Av den anledningen kallas denna bingovariant ofta också för 75-nummersbingo. När någon får bingo ska detta ropas (eller skrivas om det är på nätet) ut, men ibland fortsätter spelet ändå tills ett visst antal nummer är uppräknade.

 

Mönsterbingo
Mönsterbingo är en variant av vanlig klassisk bingo, och går ut på att man istället för att försöka markera en rad på bingobrickan ska försöka skapa någon annan typ av mönster. Mönstret är alltid förbestämt, och ofta också markerat på brickan i form av skuggade rutor etc. Det är dock viktigt att ha koll på när man spelar klassisk bingo kontra mönsterbingo, eftersom man vinner på helt olika sätt.

 

Amerikansk bingo
Den amerikanska varianten av bingo är mycket lik den skandinaviska. Bingobrickorna är uppbyggda med 25 rutor och antalet möjliga nummer är precis som i Sverige 75.  Den stora skillnaden är dock att man på den amerikanska bingobrickan bara har 24 stycken nummer. Mittenrutan på varje bricka är nämligen redan förmarkerad och kan hjälpa en att få bingo på samma sätt som en joker kan hjälpa en att få en vinnande pokerhand.

 

Engelsk bingo (housey housey)
Denna bingovariant är ganska unik för Storbritannien, och kallas av engelsmännen ofta för ”housey housey”. I engelsk bingo använder man varje bricka i flera bingopartier, något som skiljer spelet från andra varianter. Till skillnad från amerikanska och skandinaviska bingovarianter använder man hela 90 möjliga nummer i housey housey, något som ökar antalet möjliga brickkombinationer väsentligt. Varje bingobricka har istället för 25 rutor 27 stycken (tre gånger nio).

 

Variantbingo

Variantbingo är en ganska vanlig bingoform på nätet, i vilken man spelar fem omgångar på varje bingobricka istället för att som vanligt byta ut den mot en ny efter varje parti. I den vanligaste formen av variantbingo har man fel olika fält på varje bingobricka. Spelet börjar som vanligt, men när någon markerat en hel rad och ropat bingo, fortsätter spelet istället på nästa fält. Där ska två hela rader markeras för en bingo, och när detta sker fortsätter man till fält tre, där tre rader krävs för vinst. Så fortsätter spelet även på det fjärde fältet, och på det femte och sista fältet gäller bara en sak: att markera hela sin bricka!

 

Många tycker om variantbingo eftersom man får mycket spel för pengarna, liksom många chanser att vinna åtminstone någon av omgångarna. Variantbingo erbjuds av de flesta välsorterade nätcasinon, och även i vissa bingohallar.