Bingo

Att kunna alla de bingoregler som gäller för just ditt bingoparti kan vara skillnaden mellan en tidig bingo och stora priser, och en missad bingo och stor besvikelse. Det kan kanske tyckas vara vardagsmat för dig som är en van bingospelare, men eftersom den här sidan handlar om bingoregler i allmänhet och inte bara ett fåtal utvalda, har vi valt att även beskriva spelets grunder och grundregler. Är du en nybörjare bör du läsa hela texten noggrant, är du proffs kan du med fördel skumma igenom de inledande styckena.

Vi börjar med det mest basala: spelplanen. Liksom fotbollsspelare behöver en plan, längdhoppare en grop och pokerspelare ett bord, behöver också bingospelaren en spelplan. Denna manifesteras av en bingobricka, och det är ofta möjligt att köpa flera stycken bingobrickor till varje parti som ska spelas. Det är dock sällan tillåtet att använda samma bricka mer än en gång, och till nästa parti behöver du alltså köpa nya brickor. En bingobricka består av bokstäverna B, I, N, G och O i horisontell ledd och fem rutor i vertikal. Varje fält innehåller alltså 25 rutor, och i varje ruta finns (oftast) en siffra.

Siffrorna är slumpmässigt placerade, och ingen spelare har exakt samma uppbyggnad av sin bingobricka som någon annan i samma parti. Detta för oss vidare till själva speldelen: under spelets gång slumpas och ropas olika siffror ut av den som leder spelet. När en siffra som matchar någon av de siffror som finns på bingobrickan ropas ut, markerar man denna. Detta kan göras genom att helt enkel kryssa över den, men många använder en speciell penna (ofta kallad Dauber) för detta. Spelar man bingo på nätet görs detta oftast automatiskt, men man kan även välja att kryssa själv.

Nu går vi över till lite mer avancerade bingoregler, även om det fortfarande följer ganska enkla principer. Enkelt uttryckt kan man säga att för att få bingo krävs det att man prickar ett visst mönster eller en viss kombination av rutor på sin bingobricka. Oftast måste man också vara först med att göra detta, men i en del fall fortsätter spelet även efter att någon fått bingo, och resterande deltagare kan vara med och tävla om andrapriser och tredjepriser.

Men hur vet man då att man har fått bingo? På Internet är det ofta ganska enkelt: webbläsaren eller ens bingoklient säger helt enkelt till en att man fått bingo, och oftast anmäls detta även automatiskt. Det finns dock många bingoklienter som inte har denna funktion, och då gäller det att ha huvudet på skaft. Detta gäller förstås också när man spelar live bingo – då finns det knappast någon som står lutad över ens axel och berättar när man prickat in den vinnande kombinationen.

Det är ofta just när det gäller regler kring vad det är som faktiskt ger bingo, som förvirring kan uppstå. Vanligast är att man får bingo när man lyckats kryssa en hel rad bestående av fem rutor, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. En del bingoleverantörer accepterar dock inte diagonala rader, medan andra spelar med helt andra kombinationer. Ibland kan det röra sig om att kryssa i alla fyra hörn av en ruta, medan det andra gånger kan handla om att få fram ett kors eller annat speciellt mönster.

Riktigt krångliga blir bingoreglerna när man börjar blanda in tomma rutor – jokrar som kan vara vad som helst. Detta sker dock oftast när man spelar speciella varianter av bingo, något du kan läsa mer om i avsnittet ”bingovarianter”.